8 lessen die ik leerde tijdens het installeren van zonnepanelen
Als je zonnepanelen op je dak wil, moet je nadenken over de hoeveelheid energie die je nodig hebt, de grootte van je dak en wat de doelen zijn van de zonnepanelen (naast het opwekken van stroom, duh). Wat is het ideale systeem voor jou? Heb je de zonnepanelen voor een schone, duurzame toekomst of wil je gewoon geld besparen?
Hier zijn enkele lessen die ik heb geleerd terwijl wij uitzochten wat het beste voor ons werkte!
1. Zonnepanelen lijken duur in aanschaf, maar de elektriciteit die ze produceren, is gratis!
Nog steeds denken veel mensen dat zonnepanelen duur in aanschaf zijn. Dat is echter niet het geval, omdat de elektriciteit die ze produceren, gratis is! Zo stonden, net nadat we zonnepanelen hadden, Jop en ik liefdevol naar het metertje in onze meterkast te kijken. Onze toen nog peuter snapte er niks van: wat zien papa en mama in die kast met knopjes waar hij niet aan mocht komen, wat zo leuk was? Hij vond Peppa Pig leuker, ik vond het vooral leuk dat ik kon fantaseren over het grillen van Peppa Pig op mijn inductieplaat zonder dat het me geld kost aan stroom. Nee, je hebt de aanschaf niet meteen terug. Dit kost twintig jaar. En je kan je natuurlijk afvragen of dat zin heeft, aangezien we over 20 jaar geluk moeten hebben als we niet middenin een milieuramp leven, omdat er te weinig mensen zonnepanelen namen omdat ze dachten dat het ontzettend duur was en het eigenlijk niet is omdat ze geen research deden naar hun portemonnee en het milieu en ik draaf door.
2. Zonnepanelen kun je perfect gebruiken als bewijs voor milieuvriendelijkheid
Ik ben heus niet zo’n groene gek – zei ze bijna schuimbekkend van woede als ze kijkt naar klimaatontkenners. Maar ik ben wel ontzettend blij dat iedereen steeds meer bewustzijn krijgt van wat voor impact we maken op onze planeet. Zonnepanelen is wellicht een druppel op een gloeiende plaat: er is veel meer wat we kunnen doen om de wereld te verbeteren. Toch laten we niet graag ons stukje vlees staan – ook ik ben met moeite vegetariër – en willen we niet herinnerd worden aan vliegschaamte. We willen luxe blijven leven en dat is niet gek. Zonnepanelen zijn de oplossing om je leven door te zetten zoals je al deed, maar dan met een positieve draai. Daarnaast ziet de hele straat dat jij milieubewust een keuze hebt gemaakt door zonnepanelen op je dak te installeren. Op de één of andere manier is het altijd een leuke gespreksstarter met eventueel nieuwe buren. “Je hebt zonnepanelen laten plaatsen, wat goed!” En voor je het weet krijg je zelfgemaakte appeltaart om je welkom te heten in de buurt. Echt gebeurd, overigens.
3. Er zijn subsidies om zonnepanelen te plaatsen op je huis
De Nederlandse overheid geeft subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen op je huis. Zo hebben wij van onze gemeente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten, waardoor we minder betalen dan we per maand besparen op energie. Met andere woorden: wij verdienen elke maand geld door het hebben van zonnepanelen. Daarnaast kun je ook de BTW terugvragen op je zonnepanelen. Hoe je dat doet, lees je in dit zonnepanelen btw teruggave stappenplan!
4. Optimale blootstelling aan zonlicht kan moeilijk zijn als je huis niet veel direct zonlicht krijgt
Een optimale blootstelling aan zonlicht is belangrijk voor de productie van vitamine D in het lichaam. Totaal ongerelateerd, maar het kan de reden zijn waarom je juist wel – of niet – een huis op het zuiden zoekt. Zonnepanelen maken geen vitamine D aan als ze worden blootgesteld aan zonlicht, maar maken wel energie aan. Vitamine D zorgt ook voor energie, dus misschien maken zonnepanelen toch vitamine D – anyway, ik dwaal af. Als je nooit zon op je huis hebt omdat je een eik van 300 jaar oud in je voortuin hebt en je van plan bent zonnepanelen op je dak aan de voorkant van je huis te leggen: denk dan nog een keer na. Zonnepanelen werken niet goed als er geen zon op komt. Zo simpel is het. Voordat je dus zonnepanelen aanschaft, check de stand van de zon en of het je genoeg oplevert. Het zou een beetje zonde zijn als je daadwerkelijk moet wachten tot 3031 voordat je iets hebt aan je panelen.
5. DIY alles: behalve je zonnepanelen
Op kantoor – en ook thuis overigens – DIYen we heel wat af. Zo heeft een teamlid een 3D-printer, is een ander teamlid zeer bedreven in het maken van cosplay kostuums en ben ik heel goed in het bakken van taarten en het opeten ervan. Kortom: we zijn een DIY team. En ik ben all for het zelf maken, behalve als het gaat om zonnepanelen. We DIYen omdat we geld willen besparen of omdat we het milieu willen sparen, maar zonnepanelen: overweeg toch echt bij het zonnepanelen kopen A-merken. Dat je DIY plantenbak uit elkaar valt na 1 regenbui is niet zo erg, maar als je DIY zonnepaneel zonder ooit stroom te hebben geleverd, van het dak valt als de postbode langskomt: dat is toch wat rampzaliger. Vooral omdat de postbode waarschijnlijk met een pakketje kwam en dat pakketje nu dus niet meer uit te pakken is.
6. Doe de was voor je commentaar krijgt van de elektricien
Een elektricien die voor je komt helpen met het aansluiten van de zonnepanelen: daar zijn we allemaal wel blij mee. En toch, als je vrouw bent en een elektriciën moet bij de plek zijn waar je wasmachine staat, reken er dan maar op dat je commentaar krijgt. Zélfs als je in een geëmancipeerd huishouden woont waar gewoon iedereen verantwoordelijk is voor de was, ja. Als je het vies maakt, was je het. Maar goed. Daar moet je tijd voor maken. Lange tijd was bij ons de oplossing: we gooien de was in de kelder bij de wasmachine. En toen kwam de elektriciën zonnepanelen aanleggen. Die moest in de kelder zijn vanwege de aansluiting, zag de berg was, keek mij aan (tuurlijk, er staat op mijn hoofd zeker wasmachine) en zei: “Goh, je loopt achter met de was”. Weet ik, kan ik zelf ook zien. Jij loopt een uur achter op je planning, maar daar hoor je mij ook niet over. Volgende opmerking was: “Je moet wel de was doen, want de kelder is erg vochtig en anders krijg je schimmel op je kleren”. Kerel. Bemoei je ergens anders mee. Dus nou ja, les 6 die ik leerde van het laten plaatsen van zonnepanelen: zorg dat je huis netjes is óf dat je de elektriciën vertelt waar wasmiddel ligt, zodat hij het zelf even kan doen. En ook de dweil, stofzuiger, afwasborstel en het droogrek. Ga lekker commentaar geven op iemands anders huis.
7. Soms heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen
Over het algemeen is het echt geen enkel probleem om zonnepanelen op je dak of schuur te laten leggen, maar soms kan een gemeente moeilijk doen. Als jouw huis is aangemerkt als monumentaal pand, betekent dat vaak dat er niets veranderd mag worden aan de buitenkant zonder expliciete toestemming in de vorm van een vergunning. Ja, óók als je iets milieubewusts wil doen als zonnepanelen plaatsen. Dat kan leiden tot rare taferelen, zo mocht een kerk in Zuilen geen zonnepanelen plaatsen van de gemeente. Heb jij een monumentaal huis? Check dan eerst bij je gemeente of je zonnepanelen mag plaatsen!
8. It takes a village to… ja, dat geldt ook voor zonnepanelen
De meeste ouders kennen de uitdrukking it takes a village to raise a child wel. Toch past It takes a village to place solar panels ook. Zo hadden we drie mensen die de zonnepanelen plaatsten, mijn echtgenoot die gezellig rondliep om alles te organiseren en beslissingen te nemen, ik stond nerveus te kijken uit angst dat er iemand naar beneden zou donderen, de buurman kwam gezellig kijken of het allemaal goed ging en mijn zoon stond met opa en oma vol bewondering te kijken naar al die panelen en kabels. Gezellige boel in een kleine gemeenschap dus!