9 ultieme tips die je leven makkelijker maakt als je gaat bakken of koken met een jong kind
Het klinkt zo warm en gezellig voor een druilerige zondag of een vrije woensdagmiddag: samen met je kind koekjes bakken. Dat het niet zo dromerig is als dat het altijd lijkt op foto’s, kom je pas achter als je kleuter bijna zijn fikken heeft verbrand aan de oven, je peuter het op een gillen zet omdat je rauw beslag uit zijn handen rukt: “Nee! Rauw ei! Niet om op te eten!” en je bijna tiener chagrijnig de keuken uitloopt omdat ze liever Overcooked speelt op de Playstation. De eerste paar keer dat ik koekjes ging bakken met mijn toen nog anderhalf jaar oude zoon, ging ook ongeveer zoals je het zou verwachten: overal bloem en bijna geen fotogeniek koekje op de bakplaat. Nu, 3 jaar later, hebben we het samen koken en bakken onder de knie en zijn we een heus team. Inclusief fotogenieke koekjes en eetbare maaltijden. Het bewijs? Elk recept geschreven door mij op dit blog, is gemaakt door mijn zoon en ik.
Tip 1: bereid het koken of bakken met je kind goed voor
Als je Pinterest-achtige taferelen verwacht na de eerste keer bakken, dan betekent dat twee dingen:
- Je bent enorm perfectionistisch en kijkt te veel Netflix;
- Je bent enorm gestructureerd en kan daarom goed voorbereiden.
Het is namelijk mogelijk om lekker creatief bezig te zijn, zonder dat je gilt naar je kleintje dat hij moet wachten en niet al het deeg moet opeten en je ’s avonds een massage nodig hebt van je partner, omdat je nog nooit zo gestrest bent geweest. Om echt te genieten van het bakken of koken met je kind, is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Dit doe je door het deeg van tevoren klaar te maken. Bijvoorbeeld een avond van tevoren of als je kind op school of op de opvang zit. Het is echt voor ieders gemoedsrust, geloof me.
Tip 2: Investeer in een keukenmachine
Voor mijn verjaardag kreeg ik een KitchenAid. Het is sindsdien mijn beste vriend in de keuken. We zijn dikke matties geworden, omdat de peuter en ik alles erin kunnen gooien en er altijd wel iets gekneed en eetbaars uit komt zetten. Het is fantastisch!
Tip 3: Probeer geen schone keuken te houden
Het gaat je niet lukken om schoon te bakken of te koken met je kind. Je moet plezier maken en dat gaat niet als je bij een verdwaalde korrel suiker meteen de stofzuiger erbij pakt en de Dettol. Lekker zooi laten maken. En als je kleintje into de Frozen franchise is, smijt dan lekker met bloem, terwijl je ‘Let it go’ en ‘Into the unknooooooooooown’ zingt. Maak je pas druk over de troep nadat alles in de oven zit en je overal voet- en pootafdrukjes vindt van de huisdieren en kinderen.
Elke woensdag is het bij ons thuis een chaos in de keuken. Er ligt bloem op de grond, stoelen zitten onder een mengsel van water, bloem en suiker en er ligt overal afwas. Wat we ook maken, het is altijd een chaos. En er gaat ook altijd wel weer iets kapot in onze tien jaar oude keuken. Als het geen kastje is dat langzaam los gaat hangen, is het wel iets anders. Helaas denkt onze kleuter dat pollepels voor roeren en voor drummen zijn. Dat houdt in dat ons houten aanrechtblad elke woensdagmiddag een nieuw deukje oploopt.
Tip 4: Gebruik eivervanger zodat je kind rauw beslag kan eten
We krijgen allemaal nachtmerries bij de gedachte dat je kind een rauw ei naar binnen werkt. Doodsbang voor salmonella sla je dan binnen de kortste keren de rauw koekjesdeeg of wat je dan ook rauw hebt, uit de handen van je kind en stop je die handen onder de kraan. We weten ondertussen allemaal dat we onze handen kapot moeten wassen, maar het gaat om bacteriën, niet om koekjesdeeg.
Je kind gaat hoe dan ook rauw koekjesdeeg proberen te eten en geef hem eens ongelijk! Ik doe het stiekem nog steeds en er is een reden waarom Ben & Jerry’s Cookie Dough ijs zo vreselijk populair is. Koekjesdeeg is gewoon lekker. Punt.
Je lost het rauwe eiprobleem op, door eivervanger te gebruiken. Je hebt eieren nodig om te binden, maar dit kan bijvoorbeeld ook met No Egg van Argran. Je kan natuurlijk ook op andere manieren binden: denk bijvoorbeeld aan appelmoes. Of je bindt pas helemaal op het einde en laat je kleintje lekker koekjes ‘maken’ met beslag zonder ei.
Tip 5: Zet je oven niet aan tijdens de voorbereidingstijd
Luister, ik snap het, iedereen die van timemanagement houdt, snapt dat je de oven aandoet terwijl je bezig bent met het klaarmaken van alles. Maar geloof me, hier word je niet gelukkig van als je met je kind aan het koken of bakken bent. Om een aantal redenen:
- Je verbruikt veel stroom door die oven aan te laten staan en hem nog niet te gebruiken. Dat jij klok kan kijken, betekent namelijk niet dat je kleintje dat kan en zich opgejaagd voelt door de oven die warm is;
- Je vergeet ongetwijfeld de bakplaat eruit te halen, waardoor je een gloeiendhete bakplaat zonder te vloeken moet laten afkoelen, zodat je kleuter zijn misbaksels kan uitstallen voor het de oven in gaat;
- Je wordt zelf gek door het horen van de oven die allang klaar is om jouw koekjes af te bakken. Je gaat of je kind opjagen, of jezelf, of je gluurt steeds op de app van je stroomverbruik om te zien of je die oven nog kan betalen.
Wat je dan doet in de tussentijd dat je normaal de oven aan zou zetten? Ik snap het, je moet de ene handeling vervangen met een ander. Dat doe je simpelweg door de vloer en alles in een straal van 5 kilometer rondom de stoel van je kind met zeil te bedekken. Scheelt schoonmaken. Moet je wachten tot het beslag is gerezen? Dan heb je ook nog tijd om een statief klaar te zetten, zodat je fotogenieke foto’s kan maken met je kleintje.
Tip 6: probeer je kind niet te snappen tijdens het koken en bakken, zie het als één avontuur
Je kind gaat rare capriolen uithalen tijdens het bakken en koken. Het is iets nieuws, er valt te ontdekken en je kind is nieuwsgierig. Zo ging mijn kleuter laatst alvast alles klaarzetten voor het bakken van koekjes: zes pakken boter lagen op het aanrecht, samen met de sweet chili kruiden en de keukenmachine. Ik was doodsbang dat hij de eieren er ook bij pakte, maar daar kon hij gelukkig niet bij. Lang leve zijn vader die eieren altijd buiten het handbereik legt van iedereen op één meter tachtig hoogte (ik ben niet zo groot, dus kan nergens bij).
Wat je kind nog meer kan doen? Ruiken aan het deeg. Ik weet nog steeds niet waarom mijn kind altijd aan deeg ruikt, maar het zal wel iets evolutionairs zijn, of zo.
Maak van het bakken met je kind echt een avontuur of een feestje. Letterlijk. Zet feestmutsen op, maskers of iets anders. Je wordt hierdoor zelf een stuk vrolijker en zo weet je kind ook dat er iets bijzonders én leuks gaat gebeuren! Mocht je het echt bont willen maken, dan kun je natuurlijk ook slingers ophangen. Bedenk alleen wel ergens dat je ook straks alles nog moet opruimen. En je dreumes moet natuurlijk niet elke week denken dat hij weer jarig is. Voor je het weet denkt hij dat hij zeventien is en vraagt hij om zijn eerste rijlessen.
Tip 7: bak en kook vaak en veel met je kind
Door regelmatig je kind te laten helpen met het bakken en koken van welke maaltijd dan ook, zal je kind steeds meer proberen. Niet alleen dat, hij krijgt ook zelfvertrouwen in de keuken. Ik ben geen moeder die graag met LEGO speelt of urenlang aan een knutseltafel kan zitten, maar dat hóeft ook niet. Je kindje wil vaak gewoon wat tijd met jou doorbrengen.
Tip 8: is je kind jonger? Vaak wil hij jou kopiëren
Kopieergedrag bij kleintjes is niet gek. Kinderen willen graag doen wat hun vader of moeder doet. Dit betekent dat zij ook graag koken of bakken, of stofzuigen. Je kind kan dus ook al tevreden zijn met een eigen kom. Stop wat water in een kom en zeg dat hij goed moet mixen.
Dit geldt ook voor bijvoorbeeld koekjes bakken. Je kindje kan gewoon nog niet de meest perfecte koekjes uitsnijden. Dat is niet erg. Wij splitten het koekjesdeeg op. Een deel is voor mij een deel voor mijn zoon. Zo maak ik de koekjes en speelt hij vooral met het deeg en maakt elke keer een koekje en dan weer opnieuw. En opnieuw. En opnieuw.
Tip 9: Plan je schoonmaak niet voor het bakken
Nee, je peuter is niet de schoonste. Als hij op de stoffen eetkamerstoel staat om bij het aanrecht te komen, omdat zij Tripp Trapp om welke reden nu ineens niet goed genoeg is, kun je er donder op zeggen dat er vieze handafdrukken op de zwarte leuning achterblijven. Er zal echt overal beslag, water en kookgerei liggen. Sop dus niet een dag of uur van tevoren de hele keuken uit voor je gaat bakken met je kind. Ik garandeer je dat je anders binnen een paar minuten huilend in de oven kruipt.
Loslaten dus. Desnoods met luide muziek. Maak zooi. Ontdek. En ruim het daarna op. Als alles in de oven staat, of opgegeten is. Laat het trouwens niet zo erg los dat je pannenkoeken tegen het plafond gooit, of milkshakes mixt met de dop van de blender er niet op. Dat maakt het opruimen – wat je vaak in je eentje doet – echt niet heel veel leuker.
Heb plezier
Nogmaals: heb plezier tijdens het bakken. Ondertussen is het iets geworden waar ik naar uitkijk met mijn zoon, ondanks zijn drumvaardigheden op mijn houten aanrechtblad. Elke week probeer ik weer iets nieuws (en makkelijks!) te verzinnen om met mijn kind te koken en vervolgens op te eten. Gezond eten doen we wel die andere zes dagen.