De werkelijke geschiedenis van de kuisheidsgordel
Wat is het eerste dat je te binnenschiet bij het horen van het woord kuisheidsgordel? Waarschijnlijk denk je gelijk aan de middeleeuwen en de kruisvaarders die zo’n gordel bij hun vrouw omdeden. Wat nou als ik je vertel dat dit helemaal niet waar is? Of dat de kuisheidsgordel pas ongeveer 300 jaar later voor het eerst gebruikt werd? En zou je me geloven dat de kuisheidsgordel in onze moderne tijd veel meer wordt gebruikt dan dat deze vroeger werd gebruikt?
Wat is een kuisheidsgordel?
Het kan ook best zijn als je het woord kuisheidsgordel leest of hoort dat je geen idee hebt wat er mee bedoeld word. Het is dat ik ooit met mijn ouders naar een martelmuseum in Italië ben geweest waar zo’n ding in de collectie te zien was dat ik weet wat het is.
Het is eigenlijk een metalen gordel die om de heupen heen zit met nog een stuk die tussen de benen door gaat. Het lijkt eigenlijk wel een beetje op een string. Maar dan een stuk minder comfortabel. Het doel van de gordel is om je de mogelijkheid tot seks hebben te ontnemen. Ook is het niet mogelijk om te masturberen bij het dragen van een kuisheidsgordel.
De mythe van de kuisheidsgordel
Alle kennis die je (mogelijk) al hebt over de geschiedenis van de kuisheidsgordel komt waarschijnlijk uit deze mythe. Persoonlijk dacht ik ook dat dit waar was, totdat ik me meer in het onderwerp had verdiept. De mythe in mijn eigen (niet al te serieuze) woorden gaat als volgt:
Je bent een man uit Frankrijk in de twaalfde eeuw (laten we zeggen uit het jaar 1146). De paus roept op tot een nieuwe kruistocht omdat de Arabieren heel wat grondgebied in het Midden-Oosten hebben heroverd. En jij, als goed katholieke man, denkt: “Ja! Dit keer doe ik mee met de kruistocht. De vorige ging namelijk echt super goed.” Maar dan realiseer je je dat je vrouw alleen thuis blijft en je hebt geen idee wat ze allemaal gaat uitspoken. Gelukkig is daar de oplossing, de kuisheidsgordel. Zo weet je zeker dat je vrouw trouw aan je blijft als jij weg bent. Op het moment dat je weggaat doe je je vrouw de kuisheidsgordel om, doet hem op slot en neem je de sleutel mee.
De perfecte oplossing. Er is alleen een vrij groot probleem: het duurt nog minimaal 300 jaar voordat de kuisheidsgordel wordt uitgevonden.
Wanneer is de kuisheidsgordel bedacht?
De eerste keer in de geschiedenis dat een kuisheidsgordel beschreven is, was in een boek over militaire technologie uit 1405 (Konrad Kyeser von Eichstätt). Er wordt beschreven dat vrouwen uit Florence die dicht bij het front woonden deze droegen. Maar er is geen verder bewijs dat de gordel ook echt werd gebruikt. Historici denken op dit moment dat de kuisheidsgordel een grapje was van de schrijver van het boek (blijkbaar hadden ze vroeger niet zo’n goed gevoel voor humor).
Ook zijn er een aantal geschreven bronnen dat de kuisheidsgordel gebruikt werd in de zestiende en zeventiende eeuw (1500- 1699). Maar ook dit moet met een korreltje zout genomen worden. Want je zou denken dat als de kuisheidsgordels echt waren gebruikt in die tijd, dat er wel wat gordels waren behouden in de loop der jaren. Maar er is nog nooit een gordel uit die periode gevonden. Dus de kans is zeer groot dat deze ook niet in die periode werden gebruikt.
In veel musea zijn de kuisheidsgordels uit de ‘middeleeuwen’ ook uit de collectie gehaald. Dit gebeurde omdat ze er later achter zijn gekomen dat al die gordels uit de negentiende eeuw kwamen. Dit maakt ze tussen de 800 en 300 jaar jonger dan dat de musea eerst dachten. Een best grote blunder als je het mij vraagt.
Wanneer werd de kuisheidsgordel daadwerkelijk gebruikt?
Nu dat we weten wanneer de kuisheidsgordel niet werd gebruikt vraag je je natuurlijk af: wanneer werd hij dan wel gebruikt? De eerste gordels werden in de renaissance gebruikt (vanaf 1500). Dus na de middeleeuwen. Maar in deze periode werd de kuisheidsgordel nauwelijks gebruikt. En als hij gebruikt werd moest deze regelmatig verwisseld worden. Het is dus niet zo dat vrouwen deze voor maanden of jaren om hadden. Want als de gordels een lange tijd gedragen werden was er een grote kans op ziektes of was het zelfs dodelijk vanwege infecties.
Pas vanaf de negentiende eeuw werd de kuisheidsgordel regelmatiger gebruikt. Als medisch anti-masturbatie instrument. Men dacht toen namelijk dat masturberen niet gezond was. Uit de periode 1800 tot 1930 kan je veel artikelen lezen waarin de kuisheidsgordels geadverteerd werden. Voor zowel jonge meisjes als volwassen vrouwen. Nadat het in 1930 bekend werd dat masturberen helemaal niet slecht voor de gezondheid was werden de gordels ook niet meer medisch gebruikt.
Ook is het mogelijk dat vrouwen in de negentiende eeuw vrijwillig een kuisheidsgordel droegen. Veel vrouwen waren in die tijd arbeiders en moesten vaak het huis uit om te werken. Omdat het niet altijd veilig was in hun werkomgeving droegen ze een kuisheidsgordel. Om zo veilig te zijn tegen seksueel misbruik van hun baas of mannelijke collega’s.
De kuisheidsgordel in deze tijd
Zoals ik al eerder heb verteld word de kuisheidsgordel in deze tijd veel meer gebruikt en geproduceerd dan op elk ander punt in de geschiedenis. Tegenwoordig word de gordel voornamelijk binnen de BDSM wereld gebruikt. Het is binnen sommige BDSM relaties een ware fetisj, natuurlijk wel geheel met toestemming van de persoon die hem draagt.
Wat hierbij ook wel bijzonder is om te noemen, is dat de kuisheidsgordel origineel voor vrouwen bedoeld was. Maar in deze tijd zijn de meeste gordels die verkocht worden bedoeld voor mannen. Ook hebben mannen veel meer keuze qua de soort kuisheidsgordel die ze willen. Zo zit er voor iedereen wat bij.