De meest schattige exotische dieren die we als huisdier willen

Exotische dieren zijn dieren die niet in de natuur van Nederland voorkomen. Dit zijn in sommige gevallen de meest schattige, kleurrijke maar ook enge dieren die er maar bestaan. 

Hoe ik ineens kom op het onderwerp van exotische dieren? Toen ik laatst met de moeder van mijn beste vriendin in de auto zat, reden we langs een huis net aan de buitenrand van een dorp. Het was vroeg op de ochtend, dus ik was nog niet bepaald wakker. Ik ben namelijk totaal geen ochtendmens, en ik heb liters koffie nodig voor ik echt helder ben. Maar ik was in één klap wakker toen ik een struisvogel in een tuin zag rondrennen. Een struisvogel. In de tuin van een twee onder één kap woning. Gewoon, hier in de Achterhoek. Ik vind struisvogels onwijs leuke dieren, omdat ze hun kop in het zand steken als ze iets niet willen zien. Dat zou ik soms ook zo graag willen doen. 
Ik was als een klein kind, zo enthousiast, toen ik riep dat ik een struisvogel zag. De moeder van mijn beste vriendin keek me aan. Zo’n blik van “gaat alles wel helemaal lekker met je?” terwijl ze zei “weet je zeker dat het geen standbeeld was?”.

Ja, wist ik dat wel zeker? Mag je struisvogels wel gewoon houden, lekker in je achtertuin? Was ik wel helemaal wakker en gaat alles inderdaad wel goed met mij? Belangrijke vragen – geen antwoorden. Ook geen koffie. Dus het zou maar zo kunnen zijn dat ik het mij verbeeld had. 
Eenmaal op kantoor moest de laptop gelijk aan. Want mag je in Nederland een struisvogel houden als huisdier? Het antwoord: ja dat mag. Er staan zelfs meerdere exotische dieren op de lijst van huisdieren die je in Nederland mag houden. Wist je dat je zelfs een bruine beer mag houden? Niet dat we dat aanraden, maar het mag wel! Hoe tof is dat?!

Dit zijn de 20 meest schattige exotische dieren die je gewoon in Nederland mag houden als huisdier: 

1. Kinkajou (rolstaartbeer)

Dit schattige beertje kan wel 23 jaar oud worden. Ze wonen veelal in tropische regenwouden, moerassen, rivierbossen en nevelwouden. Ze zijn dol op zoetigheid en eten bijna alleen maar lekkere dingen zoals vruchten, noten, nectar en honing. 

2. Nerts / European Mink (Europese / Amerikaanse Nerts / Mink)

Een nerts is een roofdier uit de familie der marterachtigen. Het bont van de Amerikaanse nerts is zeer gewild. In Nederland worden de dieren al tientallen jaren commercieel gefokt. Lieve lezer, koop gewoon faux fur! Net zo mooi en dan hoeven deze schattige diertjes niet dood voor jouw jas. Gelukkig is dit per 2024 verboden!

3. Prevost Squirrel (Prevosts Klapperrat)

De Prevostklapperrat is een Zuidoost-Aziatische eekhoornsoort. Ze leven het liefst in de bomen in de tropische regenwouden van Zuid-Thailand, Maleisië, Borneo en Sumatra. Deze eekhoorns worden zo’n 13 tot 28 centimeter en zijn voornamelijk in de schemering actief. Prevostklapperratten (mooi galgjewoord trouwens) zijn zo te horen ook geen ochtenddieren. Ze leven meestal solitair of in paren, en heel soms in kleine familiegroepen. Dus, geen ochtend dier en ook niet heel sociaal. Waarom voel ik een vaag gevoel van herkenning opborrelen?

4. Patagonian Mara (Mara / Pampahaas)

Is het een cavia, een hert of een kangaroo? Het is het allemaal! Nee, grapje. Maar het lijkt wel zo. De Mara is een cavia-achtig knaagdier. Ze leven in droge, open struikwoestijnen en graslanden van Centraal- & Zuid-Argentinië. Het zijn dagdieren, die overdag grazen of liggen te zonnebaden. In de nacht maken of zoeken ze een verlaten hol. Vinden ze iets eng? Dan rennen ze heel erg snel weg. 

5. Capibara

De Capibara lijkt ergens wel een beetje op een Mara. Je mag een Capibara overigens ook gewoon in Nederland als huisdier houden. Een Capibara is eigenlijk gewoon een mega cavia. Capibara’s kijken altijd een klein beetje boos, maar dat is deel van hun charme. Misschien vind ik de ze daarom juist wel schattig, met hun resting bitch face.

6. Jerboa (springmuizen)

Ik heb echt tien minuten moeten lachen om dit arme mislukte (maar o zo schattige) diertje. Gigantische oren waar de gemiddelde muis nog over zou struikelen, en dan onwijs lange voeten – waar de gemiddelde muis waarschijnlijk ook nog over zou struikelen. En dan nog een staart van bijna 10 meter. Stel je voor, alles aan je lichaam is gewoon vragen om ellende.


Jerboa’s zijn knaagdieren die eigenlijk alleen ’s nachts tevoorschijn komen. Ze leven in woestijnen en steppes in delen van Afrika en Amerika, Midden-Europa, en Korea. Hun achterpoten kunnen wel tot vier keer zo lang worden als hun voorpootjes. Hierdoor lijken ze wel een beetje op mini kangaroes. Ze kunnen wel tot één meter hoog springen, of tot twee meter ver. Maar, wel voorzichtig lopen Jerboa!

7. Serval (katachtige)

De serval is een katachtige die leeft op de Afrikaanse Savanne. Het is een middelgrote kat met zeer lange poten. Het heeft een kort staartje, een lange nek en een kleine kop met grote, afgeronde oren en een korte snuit. Ze hebben strepen als een zebra en stippen als een luipaard. Stiekem zou ik deze ‘kat’ rustig mee naar huis nemen. Als iemand ernaar vraagt zeg ik gewoon dat het een Savannah kat is, dat is namelijk een kruising tussen een huis-tuin-en-keuken kat en een Serval. Niemand die het verschil ziet, toch?

8. Fennec Fox (Fennek vos)

Deze vos is één van de schattigste dieren die ik ooit heb gezien. Nou heb ik sowieso een zwak voor dieren, en vooral dieren met vreselijk grote oren laten mij smelten. De Fennec is één van de allerkleinste vossen, met de grootste oren van alle vossen (tot wel 15 centimeter lang!). Ze kunnen zo snel graven dat het lijkt alsof ze worden opgeslokt door het zand. 
Sinds 2017 is het in Nederland toegestaan om een woestijnvos als huisdier te houden. Ze kunnen erg tam worden en vriendelijk zijn tegen vreemden. Ze verschillen in veel aspecten weinig met het houden van een kat, behalve het feit dat woestijnvossen ontzettend graag graven en snel kunnen ontsnappen. En een ontsnapte woestijnvos, zie die maar weer eens te vangen.

9. Freshwater Stingray (Zoetwaterroggen)

Heb je ooit wel eens een zoetwaterrog gezien? Misschien bij Dolfinarium? Een lachende pannenkoek, dat is waar zoetwaterroggen op lijken. Het bovenaanzicht is net een pannenkoek, maar ze hebben een vrolijk mondje aan de onderkant.

10. Axolotl (Salamander soort)

Een Axolotl is een salamander die vrij groot is, tot wel 30 centimeter. Toch kent de Axolotl geen volwassen vorm, ze worden alleen steeds groter en groter. Ook maken ze geen metamorfose door, zoals de meeste andere kikkers en salamanders.
Axolotls leven alleen in delen van Mexico, en komen nergens anders (wild) in de natuur voor. Ze leven in diepe meren en blijven altijd in het water. Toch zijn er in het wild naar schatting niet meer dan 1200 diertjes over, hierdoor wordt het in het wild als een bedreigd diersoort beschouwd.  

Om nog even terug te komen op de struisvogel… (kun je het je nog herinneren na het lezen van dit lange – maar o zo schattige – artikel?) hij was er echt! Toen we een paar dagen later weer langs het huis reden zag ook de moeder van mijn beste vriendin het dier. Toch fijn om te weten dat ik het mij niet verbeeld heb en ik nu kan zeggen “ja, alles gaat goed met mij – ik zie ze niet vliegen rondrennen!”. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *