Gemotiveerde kinderen, hoe maak je die?
Mijn zusje roept al jaren dat ze de slimste is thuis. Als ik hier tegenin roep dat ik HBO studeer haalt ze haar schouders op. Ik heb er tenslotte jaren over gedaan om hier te komen, zij niet.
Ondanks de gekke tijd is nu namelijk de periode dat veel basisschoolleerlingen hun voorlopige uitslag over hun voortgezet onderwijs niveau krijgen. Zo ook mijn kleine zusje van 10 jaar die momenteel in groep 7 zit. Het was voor mij (in tegenstelling tot mijn ouders) dan ook geen verrassing dat zij VWO+ mag gaan doen. Ik ben onwijs trots op haar. Nu is ze dus officieel de slimste thuis. Gelukkig woon ik op mijzelf, en ik ben ook de slimste thuis! 😉 Maar gemotiveerde kinderen, hoe maak je die precies?
Mijn zusje is van een klein en bijdehante peuter, uitgegroeid tot een groot, slim en bijdehand kind. Deels is dit karakter, maar deels zit dit ‘m ook in de opvoeding. Ze is namelijk altijd gestimuleerd en gemotiveerd om dingen uit te proberen, waarbij het proberen gevierd werd – en niet alleen haar resultaat en behaalde succes. Maar een gemotiveerd kind maken, hoe pak je dit precies aan?
In 5 stappen naar gemotiveerde kinderen
Hoe krijg je gemotiveerde kinderen, en wat zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden? Eigenlijk zijn er maar een aantal belangrijke stappen om jouw kind te motiveren. Ik heb de vijf belangrijkste manieren opgeschreven.
Stap 1: Positief denken en positieve aspecten benadrukken
Kinderen leren van jou, zo simpel is het. Een positieve mindset is voor jouw kind net zo belangrijk als dat het voor jou is. Positieve kinderen zijn dappere kinderen. Kinderen die leren van vallen en opstaan, maar dit op een positieve manier blijven bekijken. Kinderen die gemotiveerd worden, zullen dan ook gemotiveerde kinderen worden. Ze blijven het proberen omdat ze zich veilig genoeg voelen om om te gaan met tegenslagen. Benoem de dingen die goed gaan, en benadruk de positieve dingen in het leven.
Stap 2: Geef complimenten
Het is belangrijk om kinderen het vertrouwen te geven om dingen uit te proberen. Soms gaat dit geweldig en soms gaat dit ook goed mis. Het belangrijkste is dat kinderen weten dat fouten maken prima is, het is tenslotte het proberen dat telt. Geef kinderen dan ook complimenten. Niet alleen voor successen, maar ook voor het proberen. Ze zullen het dan een volgende keer rustig opnieuw proberen, zonder angst voor falen. Omdat ze weten dat jij tijdens hun eerste poging ook trots op ze was.
Stap 3: Benadruk inspanning en niet alleen succes en resultaten
Laat kinderen ondernemen. Kijk niet alleen naar het succes en eindresultaat, maar naar de weg erheen. Kinderen doen altijd hun best, ook al zal hetgeen wat ze proberen niet altijd lukken. Laat weten dat je ziet hoe hard ze hun best gedaan hebben. Dat het jammer is dat het nu niet gelukt is, maar dat je zeker weet dat het een volgende keer wel gaat lukken.
Stap 4: Stimuleer interesses
Wees aanwezig in het leven van jouw kind. Dit is natuurlijk altijd belangrijk. Maar wees ook betrokken. Laat je kind de wereld ontdekken. Natuurlijk zullen er altijd dingen zijn die kinderen leuk vinden, waar jij als ouder zijnde niets vanaf weet. Dit is niet erg. Vraag je kinderen om je hierbij te helpen, dit doen ze graag. Zij vinden het namelijk geweldig als jij je verdiept in de dingen die zij leuk vinden. Net als bij kinderen gaat het niet om het eindresultaat, maar om het proberen. Zo heeft redacteur Caroline regelmatig gesprekken met haar zoon over Paw Patrol en vindt er dikwijls een discussie plaats over de mogelijkheden van een excavator.
Stap 5: Intrinsieke motivatie, help mee aan successen
Intrinsieke motivatie is motivatie die vanuit het kind zelf komt. Kinderen hebben pas echt succes als ze ergens plezier in hebben. Plezier is de grootste vorm van motivatie. Help ze hier een handje mee en werk samen aan leuke dingen.
Zo maak je gemotiveerde kinderen.
Blijf positief en lach de tranen weg
Ik ben best betrokken geweest in het leven van mijn kleine zusje. Dat is ook altijd iets geweest dat belangrijk is voor mij. Ik heb haar zien opgroeien en maak deel uit van haar leven. Ik ben gek op mijn rol als grote zus. Zo was ik er voor haar eerste stapjes, haar eerste schooldag – en nog vele andere eerste keren in haar nog korte leven. En ik hoop nog vele andere eerste keren mee te mogen maken. Zo ook haar eerste dag op het VWO+.
Zoals ik al zei is mijn zusje van een klein en ietwat onzeker meisje, uitgegroeid tot een groter meisje die geen blad voor haar mond neemt. Natuurlijk is ze nog wel eens onzeker, maar dat mag ook. Daar staat wel tegenover dat ze eerlijk is, en durft te zeggen wat ze denkt – omdat ze weet dat dit kan.
Dit is het meisje dat haar grote zus voor schut zette, maar daarmee een hele bioscoopzaal stiekem aan het lachen kreeg. Je hebt toch altijd het reclameblok voor de film? De film van Dylan Haegens trouwens. Zegt dat genoeg? Maar goed, een subtiele reclame voor een sport bootcamp, om “dikke mensen eindelijk dun te maken”. En uiteraard mijn zusje die op volumestandje viskraam schreeuwt “HE, DAT IS WAT VOOR JOU!”. Heerlijk, dankjewel.
Maar goed, stap 1 en 2, blijf positief en geef complimenten – “dat is wel een goed idee van jou” terwijl je inwendig door de grond zakt van schaamte en verlangt naar een bak ijs als troost. Mijn puberbroertje lachte achter zijn hand, “dat kan je niet zeggen…” met er achteraan “maar wel een zieke burn!”. Ja, mijn zusje is slim – alleen niet zo subtiel.