Is het verven van je haar echt zo schadelijk?
Veel mensen verven tegenwoordig hun haar. Dit kan zijn om beginnende (of gevorderde) grijze lokken te camoufleren, omdat ze hun haar een frisse zomerse coupe willen geven door middel van highlights, of gewoon omdat ze liever een regenboog in hun haar hebben. Maar hoe schadelijk is haar verven nu eigenlijk? Er doen hierover vele verhalen de ronde. Het verven van je haar kan zorgen voor een allergische reactie, haarbreuk veroorzaken en zelfs kankerverwekkend zijn.
Is je haar verven schadelijk voor je gezondheid?
Het verven van je haar zou schadelijk zijn voor je gezondheid, en zelfs kankerverwekkend zijn. Toch stelt de KWF kankerbestrijding dat dit niet zo is. “Haarverf is één van de best onderzochte cosmetische producten. Haarverf is veilig bevonden door het Europese wetenschappelijke comité voor cosmetica (SCCP) en als niet-kankerverwekkend bestempeld door het internationale agentschap voor kankeronderzoek (IARC).” zegt de website van de KWF kankerbestrijding. Hier lees je het gehele standpunt na.
Haarverf heeft waterstofperoxide nodig om het haar te kunnen kleuren. We denken hierbij vaak gelijk aan bleek of ontsmettingsmiddel. Waterstofperoxide is hetzelfde stofje dat zit in blondeermiddel voor het haar. Dit is niet gelijk waar we aan (willen) denken als we ons haar verven. Blondeermiddel roept vaak wat minder positieve associaties op, omdat het een agressief middel is. Toch is waterstofperoxide niets meer dan water met een zuurstofmolecuul. Het is zelfs een 100% natuurlijk middel.
De hoeveelheid waterstofperoxide in haarverf schijnt geen risico te geven, en kan dus ‘veilig’ gebruikt worden. Alle ingrediënten in de haarverf moeten namelijk voldoen aan de EU-richtlijnen. Ik vraag mij af welke ‘verborgen’ stofjes er nog meer in haarverf zitten. Want het feit is, hoe langer de verf houdt des te schadelijker de stoffen.
Het verband tussen haarverf en een verhoogd risico op kanker
Toch is er niet veel onderzoek uitgevoerd over het gebruik van die bepaalde stoffen. En de onderzoeken die er gedaan zijn, zijn vaak niet van onafhankelijke partijen afkomstig. Want hoe hard deze partijen ook roepen dat haarverf niet schadelijk is, er zijn net zo veel onderzoeken die beweren dat er een link gelegd kan worden tussen haarverf en kanker. Dus is je haar verven schadelijk?
Zo stellen wetenschappers van the International Journal of Cancer, dat vrouwen die regelmatig hun haar verven hun risico op borstkanker tot 60% verhogen. Dit hebben zij gebaseerd op een onderzoek uitgevoerd met behulp van meer dan 45.000 vrouwen.
Ook zijn Yale-onderzoekers erachter gekomen dat er verband te leggen is tussen het langdurig gebruik van haarverf en de zeldzame kankervariant (non-Hodgkin’s). Zij stellen dat haar verven wél schadelijk is. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die voor 1980 begonnen zijn met het verven van hun haar, maar liefst 40% meer risico lopen om de variant van kanker te ontwikkelen.
Dan is het dus een beetje de vraag welke van deze partijen gelijk hebben, in hoeverre haar verven schadelijk is – en wat we met deze informatie kunnen. Veel onderzoeken baseren hun resultaten op schattingen en er zijn niet echte concrete resultaten die de link tussen haarverf en kanker kunnen ontkrachten of bevestigen. Er zal gewoon veel meer onderzoek gedaan moeten worden, willen we hier echt antwoorden op krijgen.
Als we uitgaan van het KWF, die we hierin mogen vertrouwen, is er voor nu geen verhoogd risico op kanker, tot onderzoeken dit bevestigen danwel ontkrachten. Als jij je haar wil verven, is er dus geen enkele reden om dit niet te doen. Is haar verven schadelijk? Daar is geen enkel goed onderbouwt bewijs voor.
Hoe werkt haarverf precies?
Allereerst kies je een haarverf uit die jij mooi vindt. Zorg ervoor dat je genoeg verf koopt of in huis hebt. Kort haar heeft genoeg aan één doosje verf. Medium haar heeft meestal nog genoeg aan één doosje, maar heeft bij dik haar soms nét twee doosjes nodig. Voor lang haar zijn twee doosjes haarverf meestal voldoende.
Zorg dat je je haar verft op ongewassen haar. Dit wil zeggen dat je je haar zo’n 1 á 2 dagen voor het verven niet meer wast. Dit helpt niet alleen voor een mooier kleurresultaat, het helpt ook de natuurlijke oliën op je hoofd beschermen. Volg voor het verven van het haar de handleiding die bij de verf komt, de details verschillen namelijk vaak per kleur en merk.
Om je haar te kunnen verven, moet het haar altijd in bepaalde mate al ontkleurd worden. De stof (waterstofdioxide) die dit kan doen, is al toegevoegd aan de verf. Dit is een chemische stof die de gesloten haarschubben vanaf de buitenkant openhaalt.
Je haar wordt dof en droog van dit proces. Het haar wordt dunner, kan afbreken en je haar zal door veelvuldig verven ook minder snel gaan groeien. Dit zorgt er dan ook voor dat je haar beschadigd raakt van het verven. Ook kan het verven van het haar de haarcellen aantasten. Deze cellen liggen zo’n 2 millimeter onder de hoofdhuid en zijn kwetsbaar op het moment dat haarverf de huid raakt. Er kunnen dan verzwakte en minder gezonde haren groeien uit de beschadigde cellen, dit is zelf niet meer op te lossen.
Welke stoffen zitten er in haarverf, en waarom?
In haarverf zit vaak ammoniak. Deze stof opent de haarschubben, waardoor de verf beter kan binnendringen. Maar dit maakt je haar ook gelijk een stuk droger, omdat de haarschubben na de behandeling vaak niet meer goed sluiten. Hierdoor krijg je ook sneller last van gespleten haarpunten.
Niet alleen in blondeer maar ook in verf zit dus waterstofperoxide. Dit breekt het natuurlijk pigment van het haar af, waardoor het haar lichter wordt.
Zowel ammoniak als waterstofperoxide drogen het haar extreem uit.
In haarverf kan ook PPD zitten, dit is dezelfde stof die ook zit in henna tattoo’s en inktcartridges. Op deze stof kunnen ook ernstige allergische reacties komen.
Verkeerde verwachtingen bij het verven van het haar
Toch kan het verven van je haar altijd anders uitpakken dan gepland. Dit is vaak omdat mensen verkeerde verwachtingen hebben. Dit ligt niet aan de schadelijkheid van de verf, maar aan jouw haar. Allereerst zal de kleur van de verpakking altijd anders uitpakken. Dit heeft te maken met de staat van jouw haar, de kleur van jouw haar en ook hoe beschadigd jouw haar al is. Daarbij wordt je haar vaak dof en droog en breekt het vaak sneller af.
Verf je je haar vaker? Let er dan op dat je niet elke keer je hele haar verft, maar alleen de uitgroei. Door de opeenstapeling van kleur op dezelfde lokken zullen je punten donkerder worden, in combinatie met een lichtere haaraanzet.
Ook kan het dus voorkomen dat er een allergische reactie optreed bij het verven van het haar. Je kan allergisch zijn voor een bepaalde stof die in haarverf zit. Er bestaat de mogelijkheid dat je last kunt krijgen van eczeem, roodheid, blaren, (ernstige) zwellingen, jeuk, moeite met ademhalen, er kan blijvende schade optreden en in enkele gevallen kun je zelfs overlijden aan deze allergische reactie.
Je kunt jaren je haar verven en toch ineens te maken krijgen met een allergische reactie. Het wil dus niet zeggen omdat het nog nooit gebeurd is, dat dit ook niet gaat gebeuren. Een allergie kan je namelijk opbouwen.
Wil je je haar toch verven, let dan hierop:
Haarverf zonder ammonia is beter voor je haar en hoofdhuid. De verf is puurder en de kwaliteit van de haarverf is milder en beter. Dit zorgt ervoor dat je haar minder snel zal uitdrogen. Daarbij is een kans op een allergische reactie kleiner, de haarverf bevat namelijk geen tot weinig schadelijke stoffen. Verf je haar alsnog niet te vaak, maximaal een keer per maand is eigenlijk al heel veel.
Heb je heel erg droog haar, verf je haar dan liever niet. Dit maakt het haar alleen nog maar droger. Ben je net als ik heel erg eigenwijs, en ga je het toch doen: verzorg je haar dan goed. Gebruik een speciale shampoo voor gekleurd haar, een haarmasker en een conditioner. Persoonlijk vind ik het ook fijn om daarna nog een beetje Andrélon Special Keratine Repair Serum in mijn haar te doen. Dit maakt mijn haar heerlijk zacht en glanzend, ook al is het droog en beschadigd. De kapper verkoopt ook heerlijke sets met shampoo, conditioner en haarmaskers speciaal voor beschadigd haar. Deze werken een stuk beter dan de producten uit de winkel voor beschadigd haar!
Er zijn ook soorten verf met minder dan 5% ammoniak en waterstofperoxide. Er zijn zelfs steeds meer soorten verf op basis van natuurlijke ingrediënten en zelfs vegan varianten. Blijf hierbij wel alert. De fabrikanten mogen al bij 1% plantaardige ingrediënten op een verpakking zetten dat het product ‘natuurlijk’ is. Je denkt dan natuurlijk dat dit een goed, minder schadelijk product is zonder chemische toevoegingen, maar dit is niet waar.
Ben je dol op een nieuwe look? Go for it!
Wil je toch graag je haren verven? Laat je dan niet tegenhouden. Nergens staat dus officieel dat haar verven schadelijk is. Let er op dat je goede producten koopt die niet (meer) schade toebrengen aan je haar, en leef je uit. Tenslotte is het ‘maar’ haar.