Hoe vier je samen digitaal de feestdagen?
Zo in het staartje van 2020 zijn we er redelijk zeker van dat dit niet je favoriete jaar ooit gaat zijn. Helaas, Corona is nog niet voorbij. Nog even doorzetten. En dat betekent: de feestdagen waarmee we 2020 afsluiten worden anders dan anders! Daarom: tips om (digitaal) samen kerst, oud en nieuw, of wat je maar wilt te vieren, ook al ben je niet fysiek bij elkaar.
Mag je samen kerst vieren? En oud en nieuw?
Wat een vraag hè? In 2019 had je je niet kunnen voorstellen dat dit een jaar later ter discussie kon staan. Je mag natuurlijk met je eigen huishouden alles vieren. En waar eerder optimistisch vooruitgekeken werd op het toestaan van zes gasten uit drie huishoudens, worden de verwachtingen al somberder. Okee, dit jaar dus niet met de hele familie aan dezelfde dis. Maar wat dan wel? Hier vind je tips voor digitale feestdagen met familie, vrienden, wie je ook wil. Want dat is dan wel weer een voordeel: het maakt nu niet meer uit dat je beste vriendin in Taiwan woont. Al is het tijdstip dan wellicht een dingetje.
Het belangrijkste aan digitaal feestvieren
Zorg dat ieder huishouden digitaal voorbereid is. Veel van ons zijn inmiddels bedreven met Zoom, Skype, FaceTime, enzovoort, maar dit geldt niet voor iedereen. Zorg van tevoren dat iedereen weet hoe het beoogde apparaat en de software werken, dat de apparaten opgeladen zijn, en niet geheel onbelangrijk: dat alle mensen in beeld passen. Het zal zeker niet de eerste keer zijn dat er twee halve mensen in beeld zijn. Meerdere apparaten gebruiken is ook een optie, maar het is handig dit van tevoren te bedenken. Dan moet bijvoorbeeld van één apparaat het geluid uitgezet worden, of diegene moet in een andere kamer zitten. Kortom: het is niet leuk als je merkt dat opa en oma niet goed mee kunnen komen, dus zorg dat je iedereen waar mogelijk ontzorgt.
Gezamenlijk eten
Voor veel mensen is gezamenlijk eten misschien wel het belangrijkste deel van de feestdagen. Dit jaar zijn er verschillende opties:
- Bespreek samen het menu (voorpret!) en eet allemaal hetzelfde.
- Je kunt ook tegelijk koken! Positioneer de iPad of telefoon in de keuken, zet de camera’s aan en maak allemaal tegelijk die sperzieboontjes gerold in (vega)spek.
- Ook leuk: als je niet te ver van elkaar woont, maak dan ieder een gang of gerechtje. Bereid het tot zover mogelijk en breng het bij elkaar langs. Dan eet je niet alleen allemaal hetzelfde, maar heb je het ook samen gemaakt!
- Geen diner, wel (veel) snacks. Wanneer je digitaal spelletjes doet, heb je er graag wat te knabbelen bij. Laat elk huishouden een lievelingssnack kiezen, en zorg dat iedereen al die snacks in huis haalt.
Kerstcadeaus in 2020
Bedenk vooral dat de bezorgdiensten overbelast zullen zijn de komende tijd, en houd er dus rekening mee dat wat je opstuurt of bestelt mogelijk niet op tijd is. Wat kun je wel doen?
- Spreek een budget af en koop allemaal een cadeautje voor jezelf. Tijdens de viering laat je elkaar zien wat je gekozen hebt en waarom.
- Koop cadeautjes voor elkaar en pak ze voor de webcam uit. Laat ze eerst raden aan de hand van hints, of een gedichtje. Maak er een spektakel van zodat de ontvanger niet kan wachten tot hij of zij het daadwerkelijk in handen heeft! Tip: eetbare en/of levende cadeaus zijn hier niet zo’n goed idee…
- En natuurlijk is er de kerstgedachte. Je kunt ook besluiten allemaal iets te doneren aan een goed doel.
Digitaal spelletjes doen
Goed, samenzijn gaat dit jaar even niet. Toch kun je er een leuke, unieke middag of avond van maken met elkaar. Je vindt hier verschillende tips voor spelletjes en activiteiten die je via Zoom, Skype, et cetera samen kunt doen. Pik eruit wat jij leuk vindt! Nog meer ideeën? Zet ze in een comment, misschien inspireer je anderen.
- Een organisator kan een pakketje voor elk huishouden samenstellen met bijvoorbeeld bingokaarten, wat lekkers, een cadeautje, enzovoort. Als je ruim op tijd bent kan het via de post, als je dichtbij woont kun je het langsbrengen. Gaat beide niet, maak dan een boodschappenlijstje zodat iedereen toch hetzelfde lekkere eten en drinken in huis kan halen.
- Een dresscode: het is nog steeds feest, al zit iedereen dan thuis. Trek toch ook dit jaar je mooie pakje uit de kast, doe wat gel in of wat mascara op. Zorg dat je je feestelijk voelt!
- Leuk met kinderen: cake versieren! Als iedereen cake, slagroom en versiering (M&M’s, aardbeiveters, hagelslag, etc.) in huis heeft kun je allemaal tegelijk aan de slag. Wie maakt de mooiste?
- Quiz time: iedereen bereidt een ronde met vragen voor! Spreek eventueel van tevoren af wie welke categorie doet. Ideeën: muziek, sport, eten en drinken, films en series, foto’s. Of specifieker: Disney, films met Jude Law, of de lievelingsrecepten van je oma.
- Spel: Iemand is spelleider en kiest een woord, bijvoorbeeld “kerst”. Als de spelleider het startsein geeft, gaat iedereen zo snel mogelijk spullen in huis pakken die beginnen met de letters van het woord. Dus een kaasschaaf, enkelband, radio, schoen, theelepel, bijvoorbeeld. Wie het eerst terug is en kloppende spullen bij zich heeft wint. Pas wel op: er zijn eerder discussies geweest of een merknaam telt. Bijvoorbeeld een pot Calvé pindakaas die werd ingediend voor de letter “c”.
- Videospel: iedereen neemt een kort filmpje op dat een liedje uitbeeldt, de rest moet raden welke het is. Punten voor elk liedje dat je raadt, punten voor het grappigste filmpje. Voorbeeld: dansend rond de kerstboom zou “Rocking around the Christmas tree” kunnen zijn. Of iemand die de schuur in rent voor “In de schuur” van Snelle & Ronnie Flex.
- Quiz over de groep: laat iedereen van tevoren dezelfde vragenlijst invullen en kies één iemand die een quiz van de antwoorden maakt. Wie is degene die warme fristi als lievelingsdrank heeft? En wie vindt stiekem papa’s koude visschotel niet te vreten?
- Bingo! Ook digitaal kan bingo hartstikke spannend en gezellig zijn. Helemaal leuk als je wat toepasselijke rijmwoorden kunt bedenken voor de getallen. Voorbeeld: heet de familiekat Rogier? Dan roep je bij nummer 4: “Nummerrrr 4, de poten van Rogier!”. Protip: dit is echt het gemakkelijkst bij de getallen 1-10. Er rijmt nu eenmaal niet zoveel op -tig…
En zo is er nog veel meer te bedenken. Het belangrijkste is dat je tijd samen doorbrengt, en aandacht hebt voor elkaar. Dat kan door “samen” te eten, spelletjes te doen, maar tegenwoordig is er nog veel meer mogelijk. How about gezamenlijk Disney+ kijken met group watch? Of leuke hapjes maken met je kinderen?
We hopen je geïnspireerd te hebben voor ondanks de maatregelen, fantastische feestdagen samen. Volgend jaar weer als vanouds. Wellicht zie je over 365 dagen juist op tegen die drukke dagen vol familie en vreten. Eerlijk: laten we het hopen.
Heb jij nog goede ideeën om de feestdagen digitaal samen door te brengen? Deel ze!
2 thoughts on “Hoe vier je samen digitaal de feestdagen?”