Waarom ik nooit meer zonder VPN op vakantie wil
Vreselijk was het om afgelopen mei in Disneyland Parijs Sesamstraat te moeten terugkijken via YouTube. Nog vreselijker was het feit dat ik drie avonden dezelfde aflevering moest kijken met de peuter in een enorm slechte kwaliteit. Hoe dit kwam? Uitzending Gemist werkt niet in het buitenland: oftewel, het slaapritueel van mijn peuter was afhankelijk van iemand die op YouTube een aflevering van Sesamstraat had geüpload. Toen we in september weer gingen, wist ik één ding zeker: we moeten van tevoren regelen dat die peuter gewoon Sesamstraat kan kijken, want ik overleef het anders niet. En hij ook niet. En die oplossing vond ik door middel van een VPN verbinding.
VPN: Wat is het?
VPN staat voor Virtual Private Network en het beschermt jou op het internet. Je bent namelijk met een VPN in staat om jouw identiteit te beschermen, maar dit is niet de reden waarom ik zo’n fan ben van VPN. Ja, natuurlijk vind ik mijn beveiliging en privacy belangrijk, maar het zal mijn peuter worst wezen: hij wil gewoon Sesamstraat. En ik geef hem groot gelijk, als moeder vind ik Sesamstraat namelijk ook belangrijker.
Naast dat je privé kan browsen, kun je met een VPN namelijk ook zorgen dat je toegang hebt tot websites waar je anders door geblokkeerd zou worden, omdat je niet uit het desbetreffende land komt. Zo zijn er mensen die een VPN gebruiken om Amerikaanse series op Netflix te kijken en hebben mensen ook op die manier geprobeerd om toegang te krijgen tot DisneyPlus terwijl ze niet in Nederland woonden. Disney maakte hier overigens korte metten mee, omdat de gratis proefperiode van DisneyPlus echt bedoeld was voor Nederlandse gebruikers.
Sesamstraat kijken in het buitenland
En dit is dus precies waarom ik van VPN houd: het feit dat ik als Nederlander uitzending gemist, NPO start of wat dan ook online kan terugkijken wanneer ik wil en dit vervolgens kan voorschotelen aan mijn peuter. Helaas heb je in het buitenland een buitenlands IP adres en zeggen deze websites dus doodleuk dat je geen toegang hebt tot de programma’s. Zit je dan op je hotelkamer met een stuiterende peuter die niet naar bed kan zonder Tommie die “Poe hee” roept en Pino die liedjes zingt over zijn achterkant – ik maak geen grapje. Door middel van een VPN kun je aangeven dat je vanuit Nederland wilt kijken en dus de website wilt bezoeken alsof je op dat moment in Nederland bent. En zo krijg jij gewoon Sesamstraat, ook al sta je op de Kilimanjaro. Als je daar internet hebt, natuurlijk.
Hoe start je?
Het duizelt je misschien en als je bang bent dat je peuter of wellicht tiener woest is omdat ze hun favoriete series niet kunnen kijken, terwijl je ze op een dure vakantie hebt meegenomen naar het buitenland, dan wil je dit zo snel mogelijk regelen. Dat snap ik. Er zijn veel VPN-leveranciers en ze hebben allemaal hun eigen kwaliteiten. Het is niet gratis en kost vaak enkele euro’s tot een tientje per maand. Op VPN Expert vind je een handig overzicht van de beste VPN-leveranciers met een overzicht van hun kwaliteiten en ook leggen ze uit welke leverancier je voor welke oplossing kan gebruiken.
Misschien vraag je je af of dit allemaal legaal is, want waarom maken de bedrijven zelf niet de boel openbaar? Ja, goede vraag. Het is legaal om gebruik te maken van een VPN, maar je mag er geen illegale dingen mee doen. En daarbij kun je voor jezelf de volgende afweging maken: als je een VPN gebruikt voor jouw veiligheid en om ervoor te zorgen dat je de programma’s die je thuis in je eigen land kijkt, op vakantie kunt kijken, wat is daar dan mis mee? Retorische vraag, maar ik beantwoord hem toch maar: er is niets mis mee. De volgende keer dat jij op vakantie bent in het buitenland, hoef je niet bang te zijn dat je Sesamstraat moet na spelen en voor de honderdduizendste keer YouTube moet afzoeken naar een aflevering die je nog niet kent.