Hoe behandel je een ontstoken piercing?
Je hebt eindelijk die stap gemaakt om een piercing te laten zetten. Of misschien heb je er al een paar en is dit je eerste piercing die begint te ontsteken. Persoonlijk heb ik het al meerdere keren meegemaakt dat mijn piercings zijn gaan ontsteken (geen feest). En het is soms best lastig om te weten wat je opties zijn. Omdat ik – helaas – een ervaringsdeskundige ben, geef ik je hier alles wat je moet weten over je ontstoken piercing!
Hoe voorkom je een ontstoken piercing?
Het is natuurlijk veel beter om te voorkomen dan genezen. Dus ik geef je hier een aantal tips om de kans op een ontstoken piercing een stuk kleiner te maken.
Als eerste is het erg belangrijk dat je je piercing laat zetten in een goede piercing/tattooshop. Zij zijn opgeleid en weten precies hoe je een piercing goed moet zetten. Dit doen zij namelijk met een holle naald. Die holle naald zorgt ervoor dat de plek waar de piercing is gezet zo min mogelijk beschadigd wordt.
Ik wil ook nog even benadrukken dat het absoluut geen goed idee is om een gaatje te laten ‘schieten’. Het klinkt misschien als een goed idee en een stuk minder eng. Maar de meeste mensen weten niet dat het enorm slecht is voor de piercing zelf. Op het moment dat een gaatje word geschoten wordt de oorbel er met brute kracht doorheen gejast. Dit zorgt ervoor dat er veel meer trauma en littekenweefsel ontstaat rondom de piercing. Dit kan later veel problemen veroorzaken.
Ook worden dezelfde geweren (ja, zo heten die dingen) op veel verschillende mensen gebruikt. het komt ook vaak voor dat ze niet eens schoongemaakt worden. Dus jij krijgt dan die lekker bacteriën van een ander persoon in jouw nieuwe wond. Dit is ook helemaal geen goed idee als jij niet wil dat je piercing ontsteekt.
Als je je piercing bij een piercingshop hebt laten zetten, is het belangrijk dat je de piercing goed schoonhoudt. Dit doe je door middel van wat je van de piercingshop hebt gekregen om het schoon te maken. Of wat ik altijd doe: een zoutwateroplossing. Persoonlijk ben ik hier groot fan van. Het is goedkoop en houd je piercings echt heel goed schoon.
En als allerlaatste is het belangrijk dat je niet aan je piercing zit met je handen. Ik weet hoe lastig het is. En ik weet dat het enige wat je wil doen met een nieuwe piercing is ermee spelen en eraan zitten. Maar probeer dit zo min mogelijk te doen. De bacteriën die op je handen zitten, kunnen zo op de piercing komen en zorgen voor een infectie. Alleen als je je handen goed hebt schoongemaakt met antibacteriële zeep, kan je aan je piercing zitten.
Hoe weet je dat je piercing is ontstoken?
De meeste mensen weten wel wanneer iets is ontstoken. Maar het leek me handig om het nog wel even op een lijstje te zetten. Want soms is het ook een beetje onduidelijk en weet je het niet helemaal zeker.
Op het moment dat je piercing is gezet, is het normaal dat deze pijn doet. Ook is het normaal als je huid iets opgezwollen is en rood wordt. Wat nogal logisch is want er is net een naald door je huid gegaan. Het is dus eigenlijk gewoon een wond en een wond moet helen. Je moet alleen wel uitkijken dat dit niet langer dan een halve week tot een week duurt. Als dat wel het geval is, moet je even kijken of je een van de volgende symptomen van een ontstoken piercing hebt:
- je piercing en de huid rondom is rood van kleur;
- je piercing en de huid rondom is opgezwollen en warm;
- er komt gele, groene of bruine pus uit je piercing.
Als je een of meer van de bovenstaande symptomen hebt, is de kans erg groot dat je piercing is ontstoken.
Wat is de oplossing voor een ontstoken piercing?
Oké, je weet nu dat je piercing is ontstoken. En nu? Het is belangrijk om jezelf af te vragen hoe erg de ontsteking is. Tot op zekere hoogte kan je er zelf iets aan doen om te zorgen dat de ontsteking weggaat. Maar als de ontsteking zodanig erg is dat je er zelf niks aan kan doen, is het een goed idee om contact op te zoeken met je huisarts.
Let op! Voorkom een antibioticakuur voor je ontstoken piercing
Het allerbelangrijkste is om een ergere ontsteking te voorkomen. Haal vooral je piercing er niet uit! Dit is heel erg belangrijk. Op het moment dat je je piercing eruit haalt, is het mogelijk dat je piercing heelt en de infectie als het ware opgesloten zit binnen je huid. Op het moment dat je een zalf op je piercing smeert kan dit hetzelfde effect hebben omdat het gat geblokkeerd word. Als dit gebeurt, is het niet meer mogelijk om zelf van de infectie af te komen en moet je waarschijnlijk naar de huisarts toe voor een antibioticakuur. Maar het is makkelijk om dit te vermijden. Laten zitten die piercing!
Voordat je iets gaat doen is het belangrijk om je handen goed schoon te maken. Het heeft namelijk geen zin om je piercing schoon te maken met vieze handen.
Ontstoken piercing? Maak een zeezoutoplossing
Nu kunnen we eindelijk bezig met het tegengaan van een ontstoken piercing. Uit mijn ervaring is een zeezoutoplossing echt een wondermiddel. Je maakt een zeezoutoplossing door een eetlepel zeezout toe te voegen aan 250ml warm water. Dit moet je goed mixen totdat de zeezout is opgelost. Op het moment dat je zeezoutoplossing klaar is, kan je je piercing onderdompelen in de oplossing. Dit doe je voor 5 minuten. Twee keer per dag. Op het moment dat je piercing op een plek zit waar het niet mogelijk is om je piercing onder te dompelen, kan je ook gebruikmaken van een wattenstaafje of een watje. Je zorgt dat je watje de oplossing goed heeft opgenomen en brengt deze aan op de piercing. En zorg dat de piercing goed onder zit.
Ik noem het wel een wondermiddel, maar natuurlijk duurt het even voordat de zeezoutoplossing ook echt daadwerkelijk werkt. Het belangrijkste is gewoon het blijven reinigen. En niet denken bij een keer: ‘oh, nu is het opgelost’. Het kan soms weken of misschien zelfs een paar maanden duren voordat je piercing echt goed is geheeld. Je moet er veel moeite en tijd in steken om een ontsteking tegen te gaan. Maar wees eerlijk, als het je eenmaal is gelukt ben je er wel super blij mee.