Zo overleef je de sneeuw: een volledige gids voor binnenzitters én buitenspelers
Hoera, het gaat sneeuwen. Lees deze zin hoe je het wil. Vrolijk, sarcastisch, treurig, zeer dramatisch of neutraal. Ik voel dit namelijk allemaal. Als je een kind hebt, weet je zeker dat er één ding bij je kind gebeurt: vrolijkheid. En als jij niet zo van de kou houdt, of van die natte drek, dan worden de aankomende dagen een behoorlijke hel als je niet uitkijkt. Gelukkig is je redding nabij! Voor zowel sneeuwliefhebbers als -haters hebben we tal van tips om de sneeuw te overleven en er zelfs jawel, van te genieten! Ook als je kinderen hebt die graag naar buiten willen.
Sneeuw voor binnenzitters
Ben jij een echte binnenzitter met de kou en snap je écht niet dat er mensen zijn die vrijwillig de bergen opzoeken in de winter om hun neus eraf te laten vriezen? Dan zijn onderstaande tips voor jou!
1. Maak warme chocomel, sluit luiken en gordijnen en plak ramen af
Jij als volwassene kunt nog wel genieten op de bank van warme chocomel terwijl er buiten een sneeuwstorm woedt, maar als je kinderen hebt, zullen die al drie sjaals, hun laarzen, hun winterjas ondersteboven en vijftien mutsen op hun hoofd hebben nog voor jij met je billen onder een dekentje ligt. Heb je kinderen? Sluit alle gordijnen en dicht het vervolgens af met tape, zodat ze de gordijnen ook niet open kunnen pulken. Je kunt eventueel ook de ramen afplakken met donker folie, zodat het lijkt alsof het nacht is. “Ach nee schatje, het is hartstikke donker buiten. Het is nog nacht! Ben je niet meer moe? Nou, ga dan maar spelen. Of op de iPad. Voor deze ene keer.” Knipoog.
2. Verzamel wat sneeuw voor binnen: educatief binnenzitten
De vorige sneeuwscheet die over ons gebied kwam in januari, was vooral wat witte derrie. Dat weerhield mijn kleuter er niet van om me zowat naar buiten te duwen in mijn pyjama. Gelukkig lag er niet veel, dus ik heb een pan meegenomen en de kleuter verteld dat we sneeuw moeten verzamelen. Toen we wat hadden verzameld, zijn we terug naar binnen gegaan om het te ‘voelen’ en te kijken wat er gebeurt met sneeuw. Het smelt. Nou, wat een wonder. De kleuter vond het fantastisch en is er soep van gaan maken. En hij gooide er jus d’orange doorheen. Ranzig, maar hee, in ieder geval zaten we warm binnen.
3. Gooi wat geels over al het sneeuw in je zicht
Hiervoor moet je ietsje vroeger opstaan dan je nageslacht en moet je investeren in iets geels: aanmaaklimonade of nou ja, je raadt het al, iets wat de kleur heeft van urine. Je kan ook zelf gaan plassen, maar dat vinden we toch een beetje raar om dat in je eigen tuin te doen. Goed, met dit geels besprenkel je alles in de tuin wat maar wit is. Vertel vervolgens aan je kleintje dat er een reus heeft geplast in de tuin. En gelooft je kind niet in reuzen? Verzin dan maar iets anders. “Getsiederrie, je kan toch zeker niet in plas gaan spelen? Ieuw! Zullen we lekker een film opzetten? Dat dacht ik ook!”
Sneeuw voor buitenspelers
En dan zijn er nog mensen die van sneeuw houden. Ja, ik ken ze. Ook in ons team zitten ze. We snappen ook niet hoe ze door de sollicitatieprocedure zijn gekomen, maar het helpt wel in het enthousiasme rondom sneeuw 😉 Ben jij ook zo’n sneeuwliefhebber? Dan kun jij je geluk vast niet op! Ik hoef je vast niet veel te vertellen over hoe je geniet van sneeuw, maar mocht je toch wat tips willen:
1. Graaf je slee uit de schuur en zoek een open plek op (en verkleed je gezin als sneeuwhonden)
We hebben het geluk (ik denk dat je dit geluk noemt) om tegenover het bos te wonen in heuvelachtig gebied. Genoeg sleemogelijkheden dus. Als je een kind hebt, kan hij zijn geluk helemaal niet op, want die wordt dus dat hele bos doorgesjouwd door jou! Spreek eventueel met je partner af dat jij ook een keer op de slee mag en voortgetrokken mag worden. Bonuspunten als je je partner en kinderen kan laten verkleden als sneeuwhonden, kun je doen alsof je op vakantie bent.
2. Maak Olaf – geen sneeuwpop, maar Olaf
Sinds Frozen uit is, heten alle sneeuwpoppen Olaf. Geloof je me niet? Dan heb je of nooit je kind Frozen laten zien, of je hebt geen kinderen. Of je hebt wel een normaal kind, dat kan ook. Elke sneeuwpop hier heet toch echt Olaf. En dat betekent dat er heel wat Olafs te maken zijn als er sneeuw ligt buiten. Koop een zak wortels en aan de slag! Heb je nog ergens foute shirts of overhemden liggen? Kleed je sneeuwpop ook aan.
3. Voor Animal Crossing fans: maak de perfecte sneeuwpop
Speel je Animal Crossing: New Horizons en vloek je ook elke keer als je sneeuwpop sarcastisch zit te wezen dat het niet perfect rond is? Maak ze dan gewoon buiten. Deze sneeuwpoppen praten namelijk niet. Halleluja.
4. Houd een sneeuwballengevecht
Trommel je gezin op en houd een sneeuwballengevecht. Zo simpel kan het zijn! Maak een fort, spreek regels af en rennen maar!
5. Maak sneeuwengelen
Het is iets Amerikaans: op de grond liggen en je armen en benen over de grond bewegen, maar op het einde heb je een prachtige sneeuwengelafdruk. Geloof ik.
Voor mensen die denken dat ze buitenspelers zijn, maar binnenzitters blijken te zijn – zoals ik dus
En dan is er nog een derde groep. Dit zijn mensen die denken dat ze buitenspelers zijn en van sneeuw houden, maar er steeds achterkomen dat ze binnenzitters zijn. Ook hieraan hebben we gedacht, omdat ik het zelf ben!
1. Start een sneeuwballengevecht en sluip naar binnen
Een sneeuwballengevecht klinkt leuk, maar het is wel koud. Dus zet je kind(eren) op tegen je partner. Zit alles en iedereen achter elkaar aan? Sluip dan terug naar binnen. Doe eventueel de deur op slot en plak de ramen af, zodat je rust hebt.
2. Speel met sneeuw, in de Sims 4
Het leuke van de Sims is dat je uitbreidingen hebt genaamd Seizoenen. Nog leuker is dat er in de Sims 4 nog een uitbreiding is waar je kan skiën en snowboarden. Slinger je computer dus aan, koptelefoon op en speel met sneeuw. Of nou ja, laat je virtuele ik met sneeuw spelen. En doodvriezen. Muahahaha.
3. Ga vijf minuten in de sneeuw staan en vul dan een warm bad
Ga buiten staan in je winterkleding, maak wat foto’s zodat je op Instagram en aan je schoonfamilie kan laten zien dat je ook buiten bent geweest, bij voorkeur met eventueel nageslacht en ga dan weer naar binnen. Verzucht, met rode wangen, hoe lekker dat was en vul een warm bad. Ga erin liggen koken en bedenk je dat het toch wel fijn is, zo’n dag vol sneeuw.